Startside      Aktuelt      Oppdrettet      Fransk vedder      Sachsengold      Kull      Til Salgs      Kaninhold      Kontakt      Linker   

 

 

 

 

 

Stell/Fôring      Avl      Bur      Ny kanin?      Flere kaniner sammen?      Sykdom      Kaninraser      Utstilling 

 

 

GOD HYGIENE = SUNNE DYR 

 

Start riktig: Få tak i friske og sunne dyr fra færrest mulig besetninger!

Forebygg sykdom:

 

FØRSTEHJELPSSKRIN:

 

SYKDOMMER 

KOKSIDIOSE

Symptomer:

Kraftig diaré og hurtig avmagring. Kaninen beveger seg apatisk og med krum rygg. Tarmkoksidiose opptrer oftest på kaninunger på 3-10 uker. Ofte er det de kraftigste ungdyrene som rammes.

Behandling:

Behandling foregår med sulfonamider eller Amprolsol vet.

Forebygging:

Godt renhold er det viktigste tiltaket for å forebygge Koksidiose. Bur skal rengjøres og helst desinfiseres før nye kaniner settes inn. Det er også viktig at kaninene har tilgang til friskt, rent vann og at de kan spise høy/gress fra høyhekker. TRE STIKKORD: RENHOLD, RENHOLD OG RENHOLD!!

 

SNUE

Symptomer:

·        Utflod fra nesen

·        Utbredt nysing

·        Fuktige felter/sammenfiltret pels på innsiden av forbena

 

Tilstanden er ikke forbigående som en forkjølelse. Snue er veldig smittsomt, og smitten spres hver gang en kanin nyser, ved fysisk kontakt mellom kaniner og via bur og utstyr. Et sykt dyr må derfor umiddelbart fjernes fra stallen for å hindre videre smitte.

Behandling:

Antibiotika brukes som behandlingsform, men tilbakeslag av sykdommen kan komme så fort kaninen utsettes for en påkjenning. Antibiotika fjerner bare symptomene, ikke selve bakterien. Så for en større oppdretter vil det ikke være aktuelt å behandle syke dyr, men heller avlive dem for å forhindre et større utbrudd av sykdommen.

Kronisk infiserte besetninger er det dessverre ingen behandlingsmetoder for og hele besetningen må avlives.

Forebygging:

Godt renhold og god ventilering er viktige forebyggende tiltak. Det er høy luftfuktighet og ammoniakkgass som er med på spredningen av snue. Høyt innhold av ammoniakkgass i en kaninstall kan føre til skader på det sensitive vevet i luftveiene og dermed øke kaninens mottakelighet for snue og lungebetennelse.

 

 

 

FORSTOPPELSE

Behandling:

2ml-4ml flytende parafin sprøytes i munnen på kaninen samtidig som magen maseres. I noen tilfeller må behandlingen opprettholdes i noen dager. Sett kaninen på kun vann og høy til magen har stabilisert seg igjen. Begynn så forsiktig med litt og litt kraftfôr. Det er viktig å komme i gang med behandling av forstoppelse på et så tidlig stadie som mulig. 

 

 

DIARE

Symptomer:

Bløt avføring

Behandling:

Fjern kraftfôr og gi kaninen høy og havregryn. Kaninen må ha tilgang til rent vann. Blåbærsaft i vannet (OBS! Den med minst sukker i) kan også hjelpe kaninen til å få orden på magen igjen.

FOREBYGGING:

Være forsiktig når man skal gi kaninen noe den ikke har spist før. Mest mulig jevn fôring.

 

 

MIDD

Symptomer:

·        Delvis håravfall

·        Små sårdannelser spesielt i nakkeregionen

Behandling:

·        Stronghold (fås hos dyrlege)

·        Ivomec

Forebygging:

Unngå et klamt og fuktig stallklima. Isoler angrepne dyr.

 

 

JURBETENNELSE:

Melkekjertlene hovner opp og blir røde. Dette er smertefullt for kaninen. Ei hu med unger som ikke vil spise bør alltid sjekkes for jurbetennelse.

Jurbetennelse kan behandles med antibiotika og er som regel vellykket om man kommer i gang med behandling på et tidlig stadiet.

 

 

TANNFEIL

Forvokste tenner er hovedsakelig en arvelig feil. Kaniner med alvorlige tannfeil skal ikke brukes i avlen, og foreldrene bør også tas ut av avl. Dersom man skulle være så uheldig at kaninen man har kjøpt viser seg å ha tannfeil er det viktig å si ifra til oppdretteren om dette slik at foreldredyrene kan tas ut av avl.

Symptomer:

Kaninen spiser midre enn før

Tåreflod fra øynene

Behandling:

Kun aktuelt for kjælekaniner. Dette innebærer regelmessige veterinærbesøk for å slipe ned tennene.