Startside      Aktuelt      Oppdrettet      Fransk vedder      Sachsengold      Andre kaniner      Kull      Til Salgs      Kaninhold      Kontakt      Linker   

 

 

 

 

Stell/Fôring      Avl      Bur      Ny kanin?      Flere kaniner sammen?      Sykdom      Kaninraser      Utstilling 

 

 

BUR

 

Når det gjelder bur kommer de i alle variasjoner. Her er det bare fantasien som setter grenser. Bur kan bygges enkeltvis eller i hele burseksjoner. Burseksjoner er flere bur satt sammen i høyden og i bredden. Uansett hva slags bur du skal bygge er det noen krav som må være tilfredstilt; Buret må være stort nok, trekkfritt, tørt til enhver tid.

Utendørsbur må gi ly for vind, regn, snø og sterk sol. Tre tette vegger vil gi kaninen ly og en kasse er kjekt å kunne sette inn på kalde vinterdager. Materialene som brukes må være solide og tåle all salgs vær. Det smarteste er å velge materialer av en slik kvalitet at burene holder seg år etter år med rett vedlikehold. Vannfaste materialer er å foretrekke framfor sponplater da disse går i oppløsning etter en tid. Utebur bør også bygges slik at rovdyr ikke kan komme inn. Om du har naboer og du velger å ha utebur kan det være smart å ha hengelås på burene slik at ingen kan falle for fristelsen til å slippe ut kaninene dine mens du er borte.

Tenk nøye over hvor du plasserer et utebur. En kanin tåler mye bedre kulde enn varme. I en varm solvegg vil kaninen kunne dø av heteslag i løpet av kort tid. Et utebur bør også stå et godt stykke over bakken for å hindre trekk.

Om sommeren er det kjekt å ha noen beitebur stående så kaninene kan få komme ut å lufte seg. I et beitebur er det netting i bunnen slik at kaninen kan spise gress rett fra bakken.

Svenske minimumsmål for bur: 

Enkeltbur

Høyde

Minimum areal

Dvergraser

40-50 cm

0,5 m2

Små raser

50-60 cm

0,5 m2

Mellomstore raser

60-70 cm

0,7 m2

Store raser

60-80 cm

0,7-0,9 m2

Kjemperaser

70-80 cm

1,0 m2

 

Avlsbur

Dybde

Bredde

Areal

Dvergraser

60 cm

80 cm

0,50 m2

Små raser

70 cm

110 cm

0,75 m2

Mellomstore raser

80 cm

125 cm

1,00 m2

Store raser

80 cm

160 cm

1,25 m2

Kjemperaser

80 cm

190 cm

1,50 m2

 

Målene ovenfor er minimumsmål brukt i Sverige. Ofte blir burene for små enn for store. - Et bur kan aldri bli stort nok!! Jo mer plass kaninen får jo mer får den brukt kroppen sin og jo bedre fysisk form blir den i. Takhøyden vil også variere etter rasens behov. En dvergrase trenger ikke like stor takhøyde som for eksempel en belgisk kjempe. Dette må også tas hensyn til når det skal bygges bur. I flesteparten av mine bur har jeg innstallert en sittehylle til glede for kaninene. De brukes flittig. Det gir også større utnyttelse av burarealet. 

Når man har hatt kaniner en stund gjør man seg en del erfaringer. Eksempelvis har jeg installert høyhekker i alle bur. Det har resultert i at jeg ikke trenger å kjøpe så mye høy som tidligere fordi mindre av høyet går til spille. Høyhekker får du på dyreforretninger eller du kan enkelt lage det av revenetting. Noen bygger også burene med høyhekker av netting som skillevegg.  

 

Andre ting som er nyttig å skaffe seg: