Startside      Aktuelt      Oppdrettet      Fransk vedder      Sachsengold      Andre kaniner      Kull      Til Salgs      Kaninhold      Kontakt      Linker   

 

 

 

Huer      Hanner      Tidligere avlsdyr      Rasestandard

 

 

Rasestandarden til Fransk vedder

 

 

Vedderen er kjent siden 1600-1700 tallet. Hengeørene har sannsynligvis framkommet gjennom en eller flere mutasjoner. Rasen har antakeligvis oppstått i Frankrike. Første gang fransk vedder ble stilt ut var i 1863. Ved denne utstillingen som var i Paris var 19 av de 42 kaninene veddere.

Øverst oppe på hodet sitter to kraftige øreknuter, som er bekledd med lange hår. Fra øreknutene henger, sett fra siden, ørene rett ned ved hver side med lydåpningen innover. Sett rett foran fra, henger ørene i en svak innadvendt bue. Ørene er store og de er godt behåret. Lengden på ørene skal være minst 36 cm fra spiss til spiss. Ørelengden skal være i stil med kroppstørrelsen.

Hannens hode er meget kort og kraftig med bøyd neserygg, bre panne og fyldige kinn. Hunnens hode er noe lengre og smalere, men selv her gjelder det at jo kortere, bedre og mer avrundet hodet er, desto bedre er hodeformen.

Halsen er meget kort og kraftig. Inntrykket er at hodet sitter direkte på kroppen. Hanner skal ikke ha hakepose. Det kan forekomme såkalt hakeskjegg. Dette er en tynn hudfold. Hunnene kan ha en liten hakepose. Eldre hunner kan ha ganske stor hakepose. Ved bedømmelsen skal dyret sitte i oppreist stilling. Brystet er meget bredt og fast. Ryggen er bred og kraftig med godt muskulatur. Rygglinjen går fra nakken til krysset i en meget svak bue. Derifra i en jevn bue som slutter ved haleroten. Frambeina er meget kraftige, korte og rette. De skal være bredt adskilte noe som gjør at kaninen får en lav kroppsstilling, og de bærer kroppen fritt fra underlaget. Skulderbladene sitter tett inntil kroppen. Kaninen skal stå på labbene. Bakbeina er meget kraftige og skal bæres parallelt med kroppen. Lårene er kraftige og muskuløse uten framtredene bein og med innsidene tett inntil kroppen. Halen er normalt utviklet, den er også rikt behåret og skal ligge inntil kroppen.

Fransk vedder er godkjent i de fleste farger og tegninger samt hvit rødøyd og blåøyd.

Idealvekt for voksne dyr: 5,51 kg og høyere.

Josefine 93p


Vektskala ungdyr
4-5 mnd 3,9 kg
5-6 mnd 4,5 kg
6-7 mnd 5,0 kg
7-8 mnd 5,3 kg

Vektskala voksne dyr:
4,81-5,20kg = 3 p
5,21-5,50kg = 4 p
5,51 eller mer = 5 p